Гастрономічний фестиваль "Волоські страви" відбувся на Закарпатті
На фест-гостині були крумплі на плоті та крумплі в гатьках,
пасуля-колочанка та пасуля в стручках, голубці-кашанки, токан,
мачанка...
На мальовничій околиці гірського села витає аромат свіжо
приготованих страв. Господині розкладають свої фірмові крумплі на плоті
та крумплі в гатьках, пасулю-колочанку та пасулю в стручках, богачі,
голубці-кашанки і токан, мачанку. Перевіряють чи не забули вино і
сливовицю й подумки вважають саме свою страву найкращою, гідною на
призове місце. Вдруге гірське село Новоселиця скликає друзів на
гастрономічний фестиваль «Волоські страви». Пращурами молдован та румунів вважається етногрупа «волохи», які
мешкали і на території сучасного села Новоселиці, де і збереглися ці
народні традиції. Дотримується їх і Меліна Лемак, яка вже 18 років
проживає в цьому гірському селі. Познайомившись із чоловіком у
Клайпеді, вона залишила Прибалтику і переїхала жити до нас. Свекруха ж
і навчала молоду невістку кулінарним азам місцевої кухні. До участі у
фестивалі Меліна підготувала мачанку, основа якої – кукурудзяне
борошно. Новоселицький сільський голова Юрій Шутко отримав у подарунок ще
й гармошку, на якій під аплодисменти односельців та гостей весело
заграв та заспівав. Вже вдруге приїжджає на гостинну закарпатську землю
Генеральний Консул Росії у Львові Євген Гузєєв, який цього року став
членом журі і мав змогу посмакувавати незнайомими досі стравами.
Пасхальний візит не обмежився тільки Виноградівщиною, росіянин відвідав
Тячівщину та Ужгородщину. Урочисті виступи на імпровізованій сцені у лісі, концертні
виступи місцевих аматорів та гостей із сусідньої Хижі скрашували
хвилини очікування результатів фестивалю. Найсмачнішими кулінарними
витворами стали страви Надії Ваш, Ганни Ворон, Ірини Рацин, Ірини
Токач, Ірини Вамош, Марії Токач, Василя Рацина, Марти Палінчак, а
найкраще вино та сливовиця були у Івана Густі та Василя Кочіша.