Головна
 
Хижанські вечорниціП`ятниця, 29.03.2024, 06:53



Вітаю Вас Гість | RSS
Головна
Меню сайту

Категорії розділу
Відео [47]
Тут знаходиться відео, що безпосередньо має відношення до села Хижа та найближчих пов"язаних з ним околиць (люди, події, звичаї та ін.)
Аудіо [2]
Тут розміщені звукові файли (жива мова, коломийки, пісні, колядки та ін.)
Дещо з історії краю [95]
Цікаві відео- аудіо та інші файли, що дають уявлення про історію краю, де ми живемо

Статті (додана)
Історія закарпатського села, яке живе одночасно у 2-х країнах (0)

СТАТТІ (випадково)
Історична реконструкція: у Шаланках відтворили події 1711 року (0)
До школи завітав земляк (0)
Хто в різні часи володарював у нашому краї? (0)
Старі рукописні карти села (0)
Дані про перепис населення села у 1869, 1880, 1890, 1900 и 1910 роках (0)

ФОТО (ДОДАНЕ)

ФОТО (випадково)

ВІДЕО (додане)
У селі Хижа на Виноградіщині досі підтримують ткацьку справу (0)

ВІДЕО (ВИПАДКОВО)
Про древній римокатолицький костьол у Севлюші (Виноградів) (0)
1935 рік. Ще одна хроніка з тогочасного життя закарпатських євреїв (0)
Про Гуцульську Республіку на Закарпатті (0)
Ужгород. Історія старого міста (в фото) (0)
Святкування Дня с.Черна (2009р.) (0)

Головна » Файли » Відео

Про музей леквару (варення) в с.Ботар
10.05.2012, 12:00

Категорія: Відео | Додав: arvidas
Переглядів: 1772 | Завантажень: 0 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 arvidas  
Ініціатива відкриття належить фермеру Павлу Тізешу, який добре відомий в Україні як виробник органічних продуктів харчування, які реалізуються під Торговою маркою «Пан Еко». Він варить численні сорти лекварів – традиційні закарпатські повидла, а також сиропи, соки та напої з ягід та різноманітних плодів, овочів. А ще – вирощує свиней угорської породи «Монголиця», м’ясо яких не містить холестерину та має особливий смак.
Органічні продукти – без будь-яких додатків, домішок, «покращувачів смаку». Ніяких емульгаторів та штучних консервантів. До лекварів навіть цукру не додає. І все це виробляється за органічними стандартами Європейського Союзу.
Ідея створити оригінальну скульптурну композицію, що стала б роздинкою для приваблення туристів, які часто приїздять до фермера, щоб скуштувати леквари, виникла ще наприкінці минулого року. Ініціатором створення унікального дегустаційного залу та музею лекварів став завідувач кафедри туризму, а нині проректор УжНУ Федір Шандор. До справи долучили відомого у краї скульптора Михайла Колодка. І робота закипіла. За кілька місяців було повністю змінено дизайн залу, виділено окреме приміщення під музей – усе це у старовинній будівлі леквароварні, де колись було приміщення для вигладжування тютюну.
І ось скульптурна композиція – готова, у музеї з’явилися перші взірці, а схему дегустації лекварів з брусниці, сливи, малини, терену тощо – затверджено.
У день відкриття дегустаційного залу та скульптур у с.Ботар з’їхалися гості. Після вітальних промов стрічку перерізали заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко, Генеральний консул консульства Угорської республіки в Ужгороді Йожеф Бочкаї та Голова Виноградівської РДА Тетяна Граб. А відтак, гості мали можливість роздивитися новий інтер’єр залу, спробувати солодку продукцію «Пан Еко» та насолодитися Buly Party «Mangalica» і скуштувати печеного на відкритому вогні м’яса свині-монголиці. Екскурсію музеєм леквару, який налічує наразі зразки лекварів із 24 країн, провів Федір Шандор.
Кондитер Валентин Штефаньо ж під час свята виготовив унікальні цукерки – із шкварок та шоколаду. І попри «несумісність» цих продуктів, виріб, як завжди у цього майстра вийшов дуже смачним і цілком цікавим, щоб стати ще однією туристичною родзинкою краю.
Музичний супровід свята з угорськими народними піснями забезпечила „Кокош бондо” із с Пейтерфолво, тож свято видалося справжнім.
Євген Милованов, голова Федерації органічного руху України, який був присутній на святі, зазначив, що закладів подібних цьому, де б можна було скуштувати відразу багато видів органічних продуктів, в Україні поки що немає.
Нагадаємо, що саме бренд «Пан Еко» був визнаний Торговою маркою Закарпаття 2011 року за версією Карпатського інформаційного агентства, а також найкращою Торговою маркою органічних продуктів «ORGANIC» в 2009, 2010, 2011 рр.

Першу дегустаційну залу леквару вже внесли до туристичного маршруту «Солодке Закарпаття», за яким відвідують також винні підвали, музей меду та гастрономічні фестивалі.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Про батьківщину

Поговориме?

Наші у скайпі?

Свята, празники
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

До нас зазирають

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright М.Ісаєвич © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz