Головна
 
Хижанські вечорниціЧетвер, 28.03.2024, 23:25



Вітаю Вас Гість | RSS
Головна
Меню сайту

Категорії розділу
Новини [15]
Тут розміщуємо новини загально-сільського значення
Cтатті [22]
Різнопланові матеріали про с.Хижа
Громада, місцеве самоврядування [2]
Повідомлення органу місцевого самоврядування, інші матеріали, що зацікавлять всю громаду села
Історія [55]
Матеріали про історію села
Книга памяті [3]
Матеріали про наших земляків, що відійшли у вічність. Збережемо память про них для нащадків.
Цікаве про Закарпаття [29]
Тут можна добавляти різнопланові цікавинки про наш край, які будуть доречними в контексті сайту

Статті (додана)
Історія закарпатського села, яке живе одночасно у 2-х країнах (0)

СТАТТІ (випадково)
Зразки чехословацької господарської документації на Закарпатті (1920-і роки) (0)
1939 рік, квітень. Копії свідоцтв про народження, одруження мешканців с.Хижа (Кіштарна, Kistarna) - на угорській мові (0)
Як проходили вечорниці в с.Хижа (0)
Про довоєнне Закарпаття в складі Чехословаччини (0)
Карпатська Україна та її армія у фотографіях Каленика Лисюка (0)

ФОТО (ДОДАНЕ)

ФОТО (випадково)

ВІДЕО (додане)
У селі Хижа на Виноградіщині досі підтримують ткацьку справу (0)

ВІДЕО (ВИПАДКОВО)
Наші сусіди. Про присілок Королева - Дубовинку (0)
Про Новоселицьку деревяну церкву (0)
1939 рік, листопад. Будівництво угорською владою спортивно-оздоровчої бази у Воловці. (0)
1940 рік. Добування золота в Бая-Маре (сучасна Румунія, 70-80 км на південь від нашого села (0)
Наша бисіда. Михайло Батин з Хижі (0)

Головна » Статті » Новини

Фестивалі у нас під боком, але не в нас
08.05.08 (16:59) UA-reporter.com

Гастрономічний фестиваль "Волоські страви" відбувся на Закарпатті


На фест-гостині були крумплі на плоті та крумплі в гатьках, пасуля-колочанка та пасуля в стручках, голубці-кашанки, токан, мачанка...

На мальовничій околиці гірського села витає аромат свіжо приготованих страв. Господині розкладають свої фірмові крумплі на плоті та крумплі в гатьках, пасулю-колочанку та пасулю в стручках, богачі, голубці-кашанки і токан, мачанку. Перевіряють чи не забули вино і сливовицю й подумки вважають саме свою страву найкращою, гідною на призове місце. Вдруге гірське село Новоселиця скликає друзів на гастрономічний фестиваль «Волоські страви».
Пращурами молдован та румунів вважається етногрупа «волохи», які мешкали і на території сучасного села Новоселиці, де і збереглися ці народні традиції. Дотримується їх і Меліна Лемак, яка вже 18 років проживає в цьому гірському селі. Познайомившись із чоловіком у Клайпеді, вона залишила Прибалтику і переїхала жити до нас. Свекруха ж і навчала молоду невістку кулінарним азам місцевої кухні. До участі у фестивалі Меліна підготувала мачанку, основа якої – кукурудзяне борошно.
Новоселицький сільський голова Юрій Шутко отримав у подарунок ще й гармошку, на якій під аплодисменти односельців та гостей весело заграв та заспівав. Вже вдруге приїжджає на гостинну закарпатську землю Генеральний Консул Росії у Львові Євген Гузєєв, який цього року став членом журі і мав змогу посмакувавати незнайомими досі стравами. Пасхальний візит не обмежився тільки Виноградівщиною, росіянин відвідав Тячівщину та Ужгородщину.
Урочисті виступи на імпровізованій сцені у лісі, концертні виступи місцевих аматорів та гостей із сусідньої Хижі скрашували хвилини очікування результатів фестивалю. Найсмачнішими кулінарними витворами стали страви Надії Ваш, Ганни Ворон, Ірини Рацин, Ірини Токач, Ірини Вамош, Марії Токач, Василя Рацина, Марти Палінчак, а найкраще вино та сливовиця були у Івана Густі та Василя Кочіша.

Валерія Каналош, Виноградово

UA-reporter.com
Категорія: Новини | Додав: arvidas (21.05.2010)
Переглядів: 1100 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Про батьківщину

Поговориме?

Наші у скайпі?

Свята, празники
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

До нас зазирають

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright М.Ісаєвич © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz